De ce e important să descoperi cariile dentare în stadiu incipient
Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale dintelui și unul dintre principalele motive pentru vizita la stomatolog.
Strada Olteni Nr. 10, Sector 3, Bucureşti
Luni - Vineri: 08:30 - 20:30 Sâmbătă: 08:30 - 14:30 Duminică: închis
Profilaxia dentară este cea mai simplă și accesibilă metodă de tratament. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale. Mai mult, profilaxia previne și evoluția acestor afecțiuni odată ce ele au apărut.
Medicul dentist sau igienistul dentar realizează îndepărtarea eficientă a tartrului (pietrei dentare) și a plăcii bacteriene de pe suprafețele dentare și din zona subgingivală. Această procedură, numită detartraj sau detartraj subgingival, ajută la prevenirea inflamației gingivale și a bolilor parodontale.
Medicul dentist sau igienistul dentar utilizează instrumente speciale și paste de profilaxie pentru a curăța și poliza suprafețele dentare, îndepărtând petele și placa bacteriană reziduală.
Se aplică un strat subțire de rășină plastică (sigiliu dentar) pe suprafețele de mestecare ale dinților posteriori (molari și premolari) pentru a crea o barieră de protecție împotriva plăcii bacteriene și a cariilor.
Aplicarea de fluorid, sub formă de gel, spumă sau lichid, pe suprafețele dentare pentru a întări smalțul dentar și a reduce riscul de carii. Fluorul ajută la remineralizarea smalțului și la prevenirea demineralizării cauzate de acizii din placa bacteriană.
Medicul dentist oferă pacienților informații și instrucțiuni cu privire la tehnici de igienă orală adecvate, alimentație sănătoasă, utilizarea corectă a aței dentare și a altor instrumente de igienă orală, precum și importanța vizitelor regulate la stomatolog.
Profilaxia dentară este esențială pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung și prevenirea problemelor orale.
Profilaxia dentară este cea mai simplă și accesibilă metodă de tratament. Profilaxia constă dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale. Mai mult, profilaxia previne și evoluția acestor afecțiuni odată ce ele au apărut.
Profilaxia dentară are 2 roluri:
1. Microbii și bacteriile
Este cel mai important factor, fiind reprezentat de microbii și bacteriile situate în placa dentară.
2. Alimentele bogate în zaharuri sau carbohidrați.
Bacteriile din cavitatea bucală transformă zaharurile în acizi printr-un proces numit fermentație acidă. Acizii vor distruge treptat smalțul și dentina cauzând apariția cariilor dentare.
3. Calitatea țesuturilor
Cu cât smalțul și dentina sunt mai dure, cu atât scade probabilitatea apariției cariilor dentare. Există metode de profilaxie care au ca scop creșterea durității smalțului dentar
Înainte de începerea propriu-zisă a igienizării dinţilor, se verifică cu ajutorul unor bureţei speciali impregnaţi cu revelator, gradul de depunere a plăcii/tartrului. Această verificare în cabinet ajută pacientul la cunoaşterea zonelor care trebuie curăţate riguros la periajul efectuat acasă.
Tartrul
Este îndepărtat cu ajutorul unui aparat modern pe baza de ultrasunete ce are la bază o ansă metalică de diferite forme care ne ajută să dislocăm blocurile de tartru, atât cele supragingivale cât şi cele subgingivale.Toată procedura se bazează pe mişcările de vibraţie produse de ultrasunete, ce intră în contact cu suprafața blocului de tartru. Aceste vibraţii produc unde care determină blocul de tartru să se desprindă de suprafeţe, fără să afecteze structurile dentare sau gingivale.
Periajul profesional
Se realizează cu o periuţă circulară şi o pastă specială abrazivă. Procedura poate fi asemănată cu periajul realizat acasă cu o periuţă electrică.
Air-flow-ul
Este un tratament profilactic, care ajută la o igienizare profesională completă (după periaj şi detartraj). Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui aparat care generează un jet de aer+apă+bicarbonat de sodiu, cu o presiune foarte mare, jetul fiind proiectat atât pe suprafeţele dentare, cât şi în zonele interdentare şi subgingivale (zone inaccesibile periajului manual).
În încheierea şedinţei de profilaxie în cabinet, se aplică geluri de protecţie cu fluor sau cu proteine din lapte, în funcţie de situaţia dentară, care se menţin pe dinţi minimum jumătate de oră (nu se clăteşte, mănâncă sau bea în acest interval de timp).
Programează-te acum pentru o ședință de profilaxie!
Folosirea microscopului în terapia endodontică elimină costurile mai mari provocate de refacerea tratamentelor de canal, aducând astfel pacientului o importantă economie de timp şi bani. Pe lângă microscop, pentru efectuarea unor tratamente de canal corecte, la Crystal Dental Clinic utilizăm tehnici şi aparatură de ultimă generaţie:
Profilaxia dentară este esențială pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung și prevenirea problemelor orale.
Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale dintelui și unul dintre principalele motive pentru vizita la stomatolog.
Caria dentară reprezintă unul dintre principalele motive pentru pacienții ajung la clinică. Caria dentară nu apare brusc, ci este determinată
Cariile netratate sunt probleme pe care le întâlnesc cel mai adesea pacienții care nu au făcut o rutină din vizita
Prima vizita la dentist este un moment important. Atât pentru adulți cât și pentru copii prima vizită la cabinetul medicului
Program de lucru:
Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:30 – 14:30
Strada Olteni Nr. 10, Sector 3, București
Am învățat că, pe lângă igiena și sănătatea orală, un zâmbet natural și încrezător este o trăsatura de rafinament, definitorie pentru personalitatea pacienţilor noștri. Din acest motiv, echipa noastră de medici stomatologi vă oferă mai mult decât un tratament dentar. Paleta noastră completă de servicii dentare este croită astfel încât să ofere fiecărui zâmbet sănătate şi încredere.